blank

 


NIEUWSBRIEF

naam:
email:


ONZE
BLOG


FOTO

 
© De Kaasdroger 2011 
De Kaasdroger

Welkom!

De Kaasdroger is een woon- en werkproject in een oude beschermde vierkantshoeve gelegen in het hart van Neervelp. Het project is opgestart in 2007, vanuit drie pijlers: samen wonen, ecologisch leven en ervaring delen. In 2012 werd de basisakte ondertekend door de vijf eerste bewoners. We zijn inmiddels vele jaren later.

De Kaasdroger bestaat momenteel uit twee onderdelen:

  • een woonerf waar 4 gezinnen wonen: 4 woonunits met woonkarakter
  • een coöperatieve cowerkplek die De Broeikas heet: 1 werkunit met professioneel karakter, de schuur is het huis van een community van Broeikassers die de plek gebruikt als ruimte voor experiment en cocreatie

Het project startte met 2 bewoners die de onderhandelingen starten met de dienst stedenbouw en de dienst Onroerend Erfgoed. De hoeve werd herbestemd: er mochten 4 woningen in gecreëerd worden en 1 professionele ruimte. Eens de plannen goedgekeurd waren, werden er mensen gezocht die zich konden vinden in de basisvisie van het project. De vier gezinnen startten er een verbouwfase van een aantal jaren. Uniek is dat de woningen allemaal op bio-ecologische wijze verbouwd werden met gebruik van natuurlijke materialen: hennep, stro, leem,... In 2016 werd De Broeikas opgericht, een coöperatie met sociaal oogmerk, een Labo voor een Warme Wereld.

En tussen al dat verbouwen, wonen en werken door gebeurt het leven... Kinderen worden jongeren, jongeren worden jongvolwassenen, ze vliegen uit. Ook relaties zijn dynamisch: mensen komen, mensen gaan. Ook nieuwe mensen vinden hun weg naar deze mooie plek, een kindje wordt geboren, the circle of life. Tussen 2007 en vandaag woonden er in het totaal al 24 mensen in De Kaasdroger, sommigen woonden hier even, anderen wonen hier al van in het begin. Elke nieuwe bewoner kleurt het project. In die zin is het project dynamisch van aard en steeds in evolutie.

Momenteel zijn er 13 bewoners in de 4 woonunits. Er zijn ook heel wat dieren: kippen, konijnen, poezen, een cavia en ook een hond. De community van De Broeikas telt een 30-tal actieve leden. De Kaasdroger is een project in beweging. Een experimenteren met andere samenleef- en werkvormen. Er is vallen en opstaan, lukken en mislukken, zon en schaduw. Boeiend, verrijkend, kleurrijk.

Benieuwd? Kom binnen, verken onze site en deel ze met je vrienden.
 Nieuws van de dag

WORD VENNOOT VAN DE BROEIKAS
In De Kaasdroger zijn er 4 woonunits en 1 werkunit. De werkunit heet De Broeikas en is een ruimte voor experiment en cocreatie, een cowerkplek voor kunstenaars, ondernemers, klimaatpioniers,... Wil jij ook meebouwen aan ons Labo voor een Warme Wereld, dan lees je hier hoe dat kan! De Broeikas is een coöperatieve onderneming. Wil je dit bruisende project financieel ondersteunen, dan kan je vennoot worden.