blank

 


NIEUWSBRIEF

naam:
email:


ONZE
BLOG


FOTO

 
© De Kaasdroger 2011 
De Kaasdroger

Nieuws!

26/04/23: WONING TE KOOP!

Woonunit 3 werd gekocht door de huidige eigenaars van woonunit 2. Daarom komt nu woonunit 2 te koop.
De kijkdagen voor woonunit 2 zijn voorzien op zaterdag 13 en zondag 14 mei 2023.

Alle info hierover vind je via deze link.
 

 Welkom!


De Kaasdroger is een gerenoveerde  beschermde vierkantshoeve gelegen in het hart van Neervelp. Het is gestart als een project is in 2007, vanuit drie pijlers: samen wonen, ecologisch leven en ervaring delen. In 2012 werd de basisakte ondertekend door de vijf eerste bewoners. We zijn inmiddels vele jaren later.

De Kaasdroger bestaat momenteel uit twee onderdelen:

  • een woonerf waar 4 gezinnen wonen: 4 woonunits met woonkarakter
  • een coöperatieve cowerkplek die De Broeikas heet: 1 werkunit met professioneel karakter, de schuur is het huis van een community van Broeikassers die de plek gebruikt als ruimte voor experiment en cocreatie

Het project startte met 2 bewoners die de onderhandelingen deden met de dienst stedenbouw en de dienst Onroerend Erfgoed. De hoeve werd herbestemd: er mochten 4 woningen in gecreëerd worden en 1 professionele ruimte. Eens de plannen goedgekeurd waren, werden er mensen gezocht die zich konden vinden in de basisvisie van het project. De vier gezinnen startten er een verbouwfase van een aantal jaren. Uniek is dat de woningen allemaal op bio-ecologische wijze verbouwd werden met gebruik van natuurlijke materialen: hennep, stro, leem,... In 2016 werd De Broeikas opgericht, een coöperatie met sociaal oogmerk, een Labo voor een Warme Wereld.

En tussen al dat verbouwen, wonen en werken door gebeurt het leven... Kinderen worden jongeren, jongeren worden jongvolwassenen, ze vliegen uit. Ook relaties zijn dynamisch: mensen komen, mensen gaan. Nieuwe mensen vinden hun weg naar deze mooie plek, een kindje wordt geboren, the circle of life. Tussen 2007 en vandaag waren er in het totaal al 24 mensen die op hun eigen unieke manier vorm gaven aan het project De Kaasdroger, sommigen woonden hier even, anderen wonen hier al van in het begin. Elke nieuwe bewoner kleurt het geheel. In die zin is het samenleven dynamisch van aard en steeds in evolutie. We zoeken en leren en experimenteren met andere samenleef- en werkvormen. Er is vallen en opstaan, lukken en mislukken, zon en schaduw. Boeiend, verrijkend, kleurrijk.

Momenteel zijn er 13 bewoners in de 4 woonunits. Er zijn ook heel wat dieren: kippen, konijnen, poezen, een cavia en ook een hond. De community van De Broeikas telt een 30-tal actieve leden.

Benieuwd? Kom binnen, verken onze site en deel ze met je vrienden.
 WORD VENNOOT VAN DE BROEIKAS
In De Kaasdroger zijn er 4 woonunits en 1 werkunit. De werkunit heet De Broeikas en is een ruimte voor experiment en cocreatie, een cowerkplek voor kunstenaars, ondernemers, klimaatpioniers,... Wil jij ook meebouwen aan ons Labo voor een Warme Wereld, dan lees je hier hoe dat kan! De Broeikas is een coöperatieve onderneming. Wil je dit bruisende project financieel ondersteunen, dan kan je vennoot worden.